woensdag 29 april 2009

Vette maaltijd stimuleert geheugen

Vette maaltijd stimuleert geheugen

AMSTERDAM - Bij het eten van vet voedsel komt een hormoon vrij dat het langetermijngeheugen stimuleert. Waarschijnlijk hoorde dit bij het overlevingsmechanisme van de eerste mensen.

Volgens wetenschappers, die onderzoek deden naar het hormoon, is het een overblijfsel uit de evolutie. „Het onthouden van plaats en context van een vettige maaltijd was een belangrijk overlevingsmechanisme van de eerste mensen,” zegt hoofdonderzoeker Daniele Piomelli in The Daily Mail.
De onderzoekers gaven het hormoon oleoylethanolamide (OEA) aan ratten. OEA komt vrij als oliezuren, een belangrijk bestanddeel van vetten, worden verteerd in de maag.
Onder invloed van OEA konden de ratten de weg in een doolhof lange tijd onthouden. Wanneer de aanmaak van het hormoon werd geblokkeerd, waren de prestaties van knaagdieren aanzienlijk minder.
Hoewel OEA een positieve invloed op onze hersenen blijkt te hebben, kan dit toch negatief uitpakken. Omdat vet voedsel volop aanwezig is in de huidige maatschappij, is het niet meer nodig te onthouden waar en wanneer je een vette maaltijd hebt genuttigd. OEA kan er echter voor zorgen dat mensen een vette, ongezonde maaltijd langer herinneren waardoor ze er naar terugverlangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten