vrijdag 3 september 2010

Mannen met slaaptekort sterven vroeger


Mannen met slaaptekort sterven vroeger




Mannen die moeite hebben om de slaap te vatten, sterven uiteindelijk jonger. Nieuw onderzoek linkt slapeloosheid aan een vroegtijdige dood. De vrouwelijke levensverwachting verlaagt niet door slaaptekort.



Vrouwen lijken beter in staat om met het slaaptekort om te gaan. Hun gezondheid lijdt er minder onder dan bij de heren. Te weinig slaap kan op lange termijn voor mannen zeer fatale gevolgen hebben. "Tot nu toe associeerde geen enkele studie slapeloosheid met sterfte", stelt onderzoeker dr. Alexandros Vgontzas van de Universiteit van Pennsylvania.




Sterftekans


Het onderzoek, gepubliceerd in het medisch tijdschrift Sleep, bestudeerde het slaappatroon bij 1.000 vrouwen en 741 mannen in 1990. Acht procent van de vrouwen en 4 procent van de heren kampten met slapeloosheid en sliepen gemiddeld zes uur per nacht. In de loop van de volgende 14 jaar, bleken de mannen met chronische slapeloosheid vier keer meer kans te maken om te overlijden. Ook werd rekening gehouden met oorzaken die slaapstoornissen opwekken zoals diabetes, hoge bloeddruk, roken, alcoholgebruik, depressie of obesitas.


Reden


De juiste reden waarom slaapstoornissen fataler zijn voor mannen, is nog niet duidelijk. De vorsers hopen wel dat deze bevindingen de bewustwording onder artsen en wetenschappers zullen verhogen. Hoe vroeger de diagnose, hoe beter de behandeling.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten