maandag 15 augustus 2011

Economie Nederland dreigt te stagneren

Economie Nederland dreigt te stagneren



AMSTERDAM – De Nederlandse en de Duitse economie zijn het afgelo­pen kwartaal naar verwachting op­nieuw gegroeid, maar de vooruit­zichten voor de rest van het jaar zijn niet rooskleurig. De lagere groei van de wereldhandel zet waarschijnlijk druk op de export­kampioenen. „Het zal voelen als een stagnatie”, voorspelt ING- eco­noom Martin van Vliet.Morgen komen onder meer de Duitse en Nederlandse statistiek­bureaus met schattingen van de economische groei in het tweede kwartaal. Economen verwachten dat de Duitse economie in die pe­riode 0,5 procent groter werd. Voor Nederland wordt op een plusje van 0,3 procent gerekend.

Daarmee zou de groei al aanzien­lijk lager uitvallen dan in het eer­ste kwartaal, toen Duitsland 1,5 procent noteerde en Nederland 0,9 procent. In de tweede helft van 2011 wordt het waarschijnlijk nog minder. De Nederlandse groei bedraagt dan volgens de ING-eco­nomen hooguit 0,2 procent. „Ne­derland deint mee op de golven van de internationale economie”, zegt Van Vliet. „ Als de wereldhan­del hapert, dan merken wij dat.”De groei van de internationale handel valt de komende maanden waarschijnlijk terug omdat opko­mende economieën de handrem aantrekken.

China neemt bijvoor­beeld maatregelen om de uitbundi­ge economische groei en bijbeho­rende inflatie in te dammen. Daar­naast raken de stimuleringsmaatre­gelen in de VS uitgewerkt.Door de hoge staatsschulden en te­korten is geen ruimte meer om de economie met extra investeringen aan de praat te helpen. „ De tijd van stimuleren is geweest”, bena­drukte minister van Financiën Jan Kees de Jager vrijdag nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten