dinsdag 16 augustus 2011

Hoe een zonnige vakantie je dommer maakt



Hoe een zonnige vakantie je dommer maakt











Genieten van een vakantie, zeker eentje naar een zonnige bestemming waarop je veel luiert, kan je intelligentie verlagen, dat blijkt uit verschillende onderzoeken.





De problemen beginnen wanneer je je vakantie online boekt, zeker als je hiervoor verschillende lange mails moeten sturen. Volgens psycholoog Glenn Wilson kan een mailbom je IQ met tien punten doen dalen, het roken van een aanzienlijke hoeveelheid cannabis is maar goed voor de helft.





Infomania


Wilson noemde deze aandoening 'infomania', de concentratie van de patiƫnten lijdt hieronder aangezien het brein van hen in een permanente status van bereidheid blijft om te reageren op mogelijke inkomende berichten, in plaats van op andere taken. Zelfs op goede dagen is het moeilijk voor de hersenen om verschillende taken tegelijkertijd te behandelen, dus mails zorgen voor overdaad, waardoor je hersenen minder efficiƫnt worden.








Stress en zon Dan moet je nog op je vakantieoord raken. De stress die tegenwoordig gepaard gaat met reizen, door bijvoorbeeld mogelijke stakingen op de luchthaven of vulkanisch as, kan het niveau van het stresshormoon cortisol verhogen. Dit kan je hersencellen in de hippocampus beschadigen, wat je korte termijngeheugen en concentratie treft. Als je dan nog eens alcohol drinkt op het vliegtuig, kan je afhankelijk van je drankje 10 tot 20 punten verliezen.





Rusten met drankje


Volgens professor Siegfried Lehrl doen zonnebaden en ontspanning de voorste delen van de hersenen krimpen. Door niet actief te zijn, gaat er tevens minder zuurstof naar de hersenen, hierdoor gaan belangrijke delen van de zenuwcellen achteruit. Voeg daarbij dehydratatie door de hitte en alcoholconsumptie aan toe en het volume van de hersencellen kan met 15 procent afnemen.





Vrouwen in bikini" Veertien dagen van complete rust kan genoeg zijn om je IQ met 20 punten te verlagen. Dat is meer dan het verschil tussen een slimme en een gemiddelde student. Je woordenschat neemt af en zelfs je persoonlijkheid veranderen", aldus Lehrl. Het effect van vakantie op mannen kan nog groter zijn. Een studie uit 2008 concludeerde dat door vrouwen naar bikini's te staren, mannen minder goed kunnen oordelen en dat dit hen minder kritisch maakt. Als laatste verlaagt een koud drankje de hersenkracht met 10 punten, want je energie en bloed gaan niet langer naar de hersenen, maar naar de maag, om de daling in temperatuur te herstellen.





Hoe voorkomen? Volgens professor Lehrl kun je dit tegengaan door je hersenen op vakantie te trainen. Als je dagelijks 10 minuten stimulerende spelletjes als schaken of Scrabble speelt, regelmatig lange wandelingen maakt, veel water drinkt en kauwgom eet, kun je de schade beperken. Het deel van de hersenstam dat ons alert houdt, wordt namelijk gestimuleerd door te kauwen, hierdoor kun je je beter concentreren en er stroomt ook meer bloed naar de hersenen. Gelukkig zijn de gevolgen van een vakantie ook maar tijdelijk, vier dagen later ben je weer even slim als voordien. (ep)





bron:goedgevoel






Geen opmerkingen:

Een reactie posten